Van Houten – ett varumärke som tillverkar choklad och som har funnits ända sedan år 1828. Dessa tidiga entreprenörer patenterade en hydraulisk kakao-press som revolutionerade tillverkningen av kakao genom att minska kakaosmöret till nästan hälften för ett lättare och mer lättlösligt kakaopulver! Bönans kärna, också kallat för ”nib” innehåller ca 54% kakaofett, men med Van Houtens hydrauliska press reducerade man kakaosmör-halten till nästan hälften och på så vis fick man kakaopulver.
Kakaopulver gjorde inte bara framställningen av chokladdrycker enklare, utan gjorde det även möjligt att kombinera choklad och socker på ett vis man inte hade kunnat tidigare. Att senare blanda denna massa med kakaosmör bildade en choklad, lik den vi äter idag!
Tack vare deras revolutionerande uppfinning är de idag en av världens största producenter av kakao- och chokladprodukter. Och även numera en del av Barry Callebaut. Produkterna är UTZ-certifierade och har en 100% hållbar tillverkning.
Kakaopulvret har funnits ett tag. Men på den svenska marknaden är svart kakaopulver fortfarande relativt nytt och många känner ännu inte till det eller hur man ska använda det.
Ett svart kakaopulver är helt enkelt ett kakaopulver som är starkt alkaliserat och därifrån har fått sin svarta färg. Kakaopulvret har en mjukare och inte så bitter smak. Som namnet antyder är svart kakaopulver mycket mörkare än naturligt kakaopulver – det är nämligen extremt svart. Så om du använder ljusa eller vita kläder när du bakar – var försiktig så du inte får några fläckar!
Denna svarta färg uppnås då alltså genom stark alkalisering, och inga livsmedelsfärger har använts för att skapa den djupa färgen. Det innebär att svart kakaopulver är ett naturligt färgämne och är perfekt för personer med matallergi.
Det går att baka det mesta med svart kakao, samtidigt är det viktigt att tänka på att en ersättning mellan traditionellt kakaopulver och svart kakaopulver bör göras med lite försiktighet. Eftersom kakaopulver kan vara åt det lite surare eller neutralare hållet är det enklast att du håller dig till den typ av kakao som det står i receptet om du känner dig osäker. Det går bra att byta ut svart kakaopulver mot det ”traditionella” kakaopulvret, men att göra tvärtom kan innebära att du får en plattare kaka respektive torrare. Svart kakaopulver reagerar eempelvis bättre med bakpulver än vad det gör med bikarbonat. Svart kakaopulver innehåller dessutom nästan inget fett vilket gör att du kan behöva tillsätta mer fett såsom exempelvis yoghurt eller liknande.
Med det sagt:
Vill du exempelvis göra svart smörkräm eller svart grädde går det jättebra med detta svarta kakaopulver och du får en djup svart nyans. Du kan också tillsätta exempelvis Colour Mills svarta färg om du önskar en något neutralare smak.
Kakaopulver Rich Deep Brown från Van Houten är ett kakaopulver med rik och fyllig chokladsmak! Vad har brownies, smörkräm och chokladkakor gemensamt? Jo, att du kan använda detta kakaopulver för att få en fantastisk chokladsmak!
Kakaopulver är det som återstår efter att kakaosmöret har pressats ut ur kakao massan. Som i sig är en massa av malda kakaobönor som har fermenterats och rostats. Kakaopulver är ju faktiskt inte samma sak som bara malda kakaobönor, vilket man kanske kan tro.
Kakaopulver ger stor frihet att själv skapa och smaksätta sina bakverk. Det ger en fyllig och underbar smakupplevelse till alla former av bakelser, bara din fantasi sätter gränserna för hur du kan använda kakaopulvret!
Förutom vanligt och svart kakaopulver finns det rött kakaopulver. Och vad är det? Precis som svart kakaopulver ger det röda kakaopulvret en djup, röd nyans med något bittra toner och rökiga inslag.
Ja, det finns ju egentligen inget rätt eller fel. Du kan baka med kakaopulver för att få en fyllig och rik chokladsmak, eller för att få en härlig nyans på din sockerkaka. Oftast bakar man med kakaopulver för att komma åt den djupa smaken och för att lyfta bakverket ännu mer. Vanliga bakverk är: Brownies, kladdkaka, chokladbollar, choklad-sockerkaka, hemmagjord choklad, chokladtårta… Ja, du hör – det finns en mängd olika recept och användningsområden för kakaopulver och bara Du sätter gränserna!
Du hittar alla kakaopulver i vår webshop.