Intervju med Elsa Erlandsson
Jag har precis fyllt 16 år och bor i Habo med min familj. Jag går i årskurs 9 och när jag inte bakar spelar jag volleyboll och dansar.
Jag har bakat så länge jag kan minnas. Jag var bara 2 år när jag fick baka med mamma och mor- och farföräldrar. Det har alltid varit naturligt för mig att ställa mig i köket och jag har alltid trivts där. Älskar att man både får vara kreativ och att man samtidigt får något gott att äta 🙂
Jag bakar lite allt möjligt men det har på sista tiden blivit mest tårtor då det är det som folk vill beställa. Det är också något speciellt med tårtor och men kan vara så grymt kreativ med både smak och dekoration. Det är fantastiskt kul att få baka till viktiga dagar i människors liv så som dop, födelsedagar och student!
Jag har spenderat mycket av min uppväxt i köket och har så många fina minnen därifrån med många nära och kära. En gång när jag, min syster och mamma skulle baka bröd så slängde vi i broccoli som stod framme i degen. Det blev minst sagt ett speciellt bröd 😉
Vi i familjen äter endel men eftersom att det är mest tårtor jag bakar och nästa alla tårtor är beställningar så säljer jag det mesta jag bakar.
Jag älskar att spritsa! Jag använder överlag 3 olika krämer när jag gör det. Marängsmörkräm som jag använder absolut mest, denna använder jag till att täcka och spritsa mina tårtor. Amerikansk smörkräm använder jag ändast när jag spritsar blommor som ska vara på tårtan sen, rosor eller liknande. Vitchoklad frosting som jag oftast använder till cupcakes och spritsade kladdkakor, denna är enligt mig godast men det är inte lika stabil eller lätt att jobba med.
•Väg upp 170g äggvita och 250g strösocker i en metall bunke.
•Placera över ett vattenbad och värm blandningen under omrörning tills sockerkristallerna har smält.
•Ta bort från värmen och häll i blandning i en köksassistent (du kan vispa för hand men det kommer ta en evighet).
• Vispa marängen på hög hastighet tills den är rumstempererad.
•Tillsätt 350g mjukt smör, lite i taget. På låg hastighet.
•Vispa tills en slät smörkräm, tillsätt vaniljextrakt.
Oj vad svårt, men en klassiker som är väldigt användbar är ju Wilton 1M så den måste jag nog välja. Sen älskar jag 6B och 104. Den förstnämnda är en tätare stjärntyll och den sista är en kronbladstyll som man både kan både kan spritsa rosor och andra blommor med.
Ja, jag går även på volleyboll och dansar balett och jazz.
Oj vad svårt, har ingen aning. Men jag ska nu börja gymnasiet nu till hösten och ska gå natur, jag tror inte jag vill jobba med bakning i framtiden. Men jag älskar ju tårtor och att baka så vill verkligen fortsätta hålla på med det på sidan av vad jag än kan tänkas göra 😉
Jag är ju svag för rosa men egentligen vilka somriga färger som helst! Tips är färgerna från colourmill, så fantastiska nyanser och de gör det så lätt att få till magiska färger!
Det roligaste är absolut att få dekorera och vara kreativ. Sen så måste jag erkänna att baka bottnar inte alltid är min favorit syssla då det är väldigt upprepande.
Kan faktiskt inte komma på något..
Jag hämtar mycket inspiration från Pinterest men också från naturen och blommor. Älskar att hitta en blomma i trädgården och en försöka gå in och återskapa den i smörkräm! Jag följer massor med personer som bakar fantastiska saker så helt omöjligt att bara välja en. 😉
Oj vad svårt! Det finns så grymt mycket att lära sig och så många olika tekniker. Tyllar behöver inte vara dyra, jag har ett sätt med tyllar från TGR och de funkar utmärkt. Så mitt tips är att köpa ett pack med några tyllar, blanda några fina färger och bara öva! Testa att spritsa på massa olika sätt, kolla videos på youtube eller Instagram. Det finns så mycket därute, så det är bara att börja nånstans. Något som dock är bra när man börjar är att men spritsar med en smörkräm och testa olika recept för att se vad som funkar bäst för dig. Jag gillar marängsmörkräm bäst då den är stabil men även lätta att hantera. Lek med olika färger och former, var kreativ!
På mitt konto lägger jag ut allt som jag bakar. Det är främst tårtor och man kan få inspiration till olika dekorationer, färger och smaker. Jag delar filmer när jag dekorerar tårtorna och man kan där se hur jag spacklar, spritsar och dekorerar tårtorna.