Recept av Fannie Hellström
8st bakelser
Lyckas lätt
Upp till 1 h
Hjärtformade moussebakelser som får vem som helst på fall! Dessa moussebakelser passar vilket tillfälle som helst och inte minst till Alla Hjärtans Dag.
CHOKLADKAKA med apelsinmarmelad
Ingredienser:
50g smör
1 ägg
1 dl strösocker
½ dl vetemjöl
2 msk kakao
½ tsk vaniljsocker
Ströbröd
Apelsinmarmelad
Vit Choklad Mousse
Ingredienser:
150g vit choklad
1½ gelatinblad
4½ dl vispgrädde
Glaze
Ingredienser:
4 gelatinblad
1 dl strösocker
1 dl saft från lime
30g glukossirap
120g vit choklad
Rosa gelfärg
Gör såhär: CHOKLADKAKA med apelsinmarmelad
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en liten kastrull och låt svalna.
3. Vispa ägget och strösockret vitt och pösigt med elvisp.
4. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker i en annan bunke och sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt till sist det smälta smöret.
5. Häll smeten i en smord och bröad form som är ca Ø15 cm.
6. Grädda i ca 20 minuter. Precis när kakan inte är vobblig i mitten längre är kakan klar.
7. Låt kakan svalna helt.
8. Stansa ut runda bitar av kakan som är ca Ø2 cm. Bred ett tunt lager apelsinmarmelad på varje kakbit och ställ in i frysen medan du gör den vita chokladmoussen.
9. Det som blir över av kakan kan du smula i mindre bitar och använda som dekoration sen.
Gör så här: Mousse
1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Koka upp ¾ dl av vispgrädden i en liten kastrull och smält sedan gelatinbladet i den varma grädden.
4. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills du har en jämn smet.
5. Vispa resten av grädden (3¼ dl) löst med elvisp.
6. Blanda försiktigt ihop chokladsmeten med den vispade grädden.
7. Fördela moussesmeten jämt i silikonformarna (jag har använt denna: Hjärtformad silikonform), lämna ca 1-1½ cm till kanten. Ta ut de frysta chokladkakorna med apelsinmarmelad och tryck i en i varje form med botten uppåt.
8. Frys över natten
Gör såhär: Glaze
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 10 minuter.
2. Hacka den vita chokladen och lägg i en hög bunke.
3. Häll limesaft, glukossirap och strösocker i en kastrull och koka upp tills sockret är upplöst och inga sockerkristaller finns kvar.
4. Häll den varma blandningen över chokladen och låt den smälta samman med saften. Tillsätt gelatinbladen och lite rosa gelfärg.
5. Kör med stavmixer för att få glazen jämn och fin, försök att inte få för mycket luftbubblor i – håll mixern under ytan för att undvika det.
6. Låt glazen svalna till en temperatur mellan 33-35 grader.
7. När rätt temperatur är nådd, ta fram de genomfrusna bakelserna och placera dem på något smalt, jag anväder snapsglas eller något annat som gör att kanterna på bakelserna står fritt och glazen kan rinna ner.
8. Häll glazen över de frysta bakelserna.
9. Dekorera med det du önskar!
Inga recensioner än. Bli den första att ge en recension!
Din epostadress kommer inte att visas.
Recept av Fannie Hellström Moussebakelse bakad med chokladkaksbotten och en mousse och kompott av hallon serverad i små söta twistade former....
Fortsätt läsaEn glaze med fantastisk glans och smak av hallon. Valrhona Inspiration hallon är en innovativ couverture som innehåller hallon, kakaosmör och...
Fortsätt läsaHallongräddbullar med hallonsmak gjorda med vackra skal gjutna i vår 3 Part Mold. Formen kommer i tre delar med vilka...
Fortsätt läsaVi närmar oss blåbärssäsongen och vad passar väl inte bättre än en moussetårta med just mousse av blåbär? Här har...
Fortsätt läsa