Är du ute efter ett perfekt recept på midsommartårta? Då har du kommit rätt! Med midsommarfesten runt hörnet är det dags att förbereda en fantastisk tårta som kommer att imponera på dina gäster. Detta är en riktig klassiker – fylld med sommarens färska bär och lätt och fluffig grädde ihop med en saftig sockerkaksbotten. Precis som en midsommartårta ska vara med andra ord!
Lyckas lätt
Upp till 60 Min
TÅRTBOTTEN:
FYLLNING:
DEKORATION
Gör såhär:
1. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och pösigt.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Smält smöret och blanda med mjölken.
4. Vänd försiktigt ned mjölkblandningen och de torra ingredienserna i äggsmeten om vart annat, försök behålla så mycket luft som möjligt i smeten.
5. Häll ner smeten i en tårtring inställd på ca 18 cm. Grädda på 175 grader i ca 25-30 minuter eller använd en provsticka för att kontrollera att den är färdiggräddad. Låt den sedan svalna upp och ned, för att få en jämn och rak tårtbotten.
Montering:
1. Vispa grädden löst. Addera florsocker, färskost och vaniljsocker. Vispa tills allt blir en jämn kräm.
2. Hacka jordgubbarna i mindre bitar.
3. Dela tårtbottenbotten i tre delar. Lägg det första lagret på ett tårtfat, gärna på ett roterande tårtfat eftersom det underlättar monteringen. Ställ tårtringen runt tårtbotten, sätt tårtplast längs kanten på ringen och spänn sedan åt den så att den sitter jämnt mot själva tårtbotten.
4. Spritsa fyllningen på tårtbotten och sprid ut de hackade jordgubbarna, tryck sedan ner jordgubbarna lite i fyllningen.
5. Lägg på nästa lager av tårtbotten, spritsa fyllning och sprid ut de hackade jordgubbarna. Upprepa tills det är slut på lager av tårtbotten eller tills du fått en tillräckligt hög tårta. Se till att avsluta med en tårtbotten.
6. Sätt på plastfolie på toppen av tårtan och stoppa in alltihop i kylskåpet en timme. Under tiden kan du vispa grädde.
7. Ta fram tårtbotten, och ta bort tårtringen och plasten.
8. Spritsa eller sprid ut grädden över hela tårtan, använd sedan en palettkniv eller degskrapa för att få jämna kanter. Spritsa en krans runt tårtans kant och dekorera med jordgubbar. Klart!
Tips! Gör två stycken tårtbottnar om du vill ha en extra hög tårta som räcker till fler personer.
En tårta till midsommar är perfekt att göra med färska svenska jordgubbar men du kan också dekorera och fylla med andra bär såsom blåbär, hallon eller varför inte smultron. Givetvis kan du kombinera olika bär eller så väljer du dina favoriter.
Det går jättebra att använda frysta bär till din tårta om färska bär inte finns tillgängliga eller helt enkelt av bekvämlighetsskäl. Tänk bara på att tina dem och låta dem rinna av väl innan du använder dem i tårtan för att undvika att överflödig vätska rinner ut. Ska du även dekorera tårtan med frysta bär bör du lägga på bären precis innan servering.
Även om jordgubbar bör vara den huvudsakliga komponenten på en tårta till midsommar så finns det även lite annat roligt du kan göra för att göra den mer dekorerad. Du kan exempelvis smycka den med färska blommor, blad eller ätbara dekorationer såsom strössel eller sockerblommor. För att göra en tårta till midsommar ännu mer tematisk kan du skapa en mini-midsommarstång på toppen av tårtan. Använd exempelvis chokladpinnar eller sugrör som stång, och dekorera med små pappersblommor eller flaggor. Med en sprits kan du skapa vackra mönster på tårtans yta.
Vill du spritsa din grädde på din tårta rekommenderar vi att du gör själva grädden något fastare för att den ska bli lättare att spritsa med och givetvis för att mönstret ska bestå. Här nedan följer några tips.
Kyl ingredienser: Se till att grädden är väl kyld innan du börjar vispa och har du en metallbunke hemma kan du även placera den i kylskåpet en stund innan du ska vispa grädden. Kyla hjälper till att stabilisera grädden och gör den enklare att vispa.
Använd grädde med högre fetthalt: Grädde med högre fetthalt, som vispgrädde med minst 36% fetthalt, har en tendens att bli fastare när den vispas. Detta gör den mer lämplig för spritsning.
Vispa grädden till rätt konsistens: Se till att inte övervispa grädden, då den kan bli kornig eller för fast. Håll noga koll på konsistensen under vispningen och sluta vispa när grädden har en fast men krämig konsistens. Övervispad grädde kan vara svår att använda till spritsning på din midsommarårta.
Kyl grädden efter vispning: Efter att du har vispat grädden till önskad konsistens kan du placera den i kylskåpet i en stund för att ytterligare stabilisera den. Detta hjälper till att bevara dess fasthet när du använder den till spritsning. Här hittar du olika spritstyllar.
En tårta kan förberedas och göras i förväg, men det finns några faktorer att tänka på för att se till att tårtan håller sig färsk och smaklig. Själva sockerkaksbotten går jättebra att förbereda en, två dagar i förväg. När botten är helt sval kan du förvara den i en lufttät förpackning eller täcka med plastfolie och låta den sedan stå i rumstemperatur. Detta hjälper till att bevara kakan och hålla den färsk.
Fyllningen kan du lägga emellan dagen innan, medan själva grädden eller frostingen bäst läggs på samma dag. Dekoreringen av färska bär och eventuella andra dekorationer bör däremot göras så nära inpå servering som möjligt. Färska bär kan lätt mjukna eller avge vätska, vilket kan påverka tårtans konsistens och utseende om de läggs på för långt i förväg. Dekorera därför tårtan med bär och andra dekorationer nära serveringstillfället för att säkerställa bästa möjliga resultat.
Inga recensioner än. Bli den första att ge en recension!
Din epostadress kommer inte att visas.