Detta recept på glutenfri tårta till midsommartårta är det perfekta valet för de som önskar en tårta utan, eller behöver undvika, gluten denna speciella dag. Med luftiga bottnar, krämig fyllning och färska sommarbär kommer denna ljuvliga glutenfria midsommartårta att väcka en stor beundran hos dina gäster – utan att kompromissa med varken smak, konsistens och utseende!
500 gr rabarberstjälkar, rensad och delade i 1,5-2 cm bitar
1 dl råsocker
1 vaniljstång
MASCARPONEFROSTING:
250 gr mascarpone
1dl + 2 msk florsocker
3,5 dl vispgrädde
1 tsp vaniljpasta eller 2 tsp vaniljsocker
DEKORERING:
Färska jordgubbar
Gör såhär:
TÅRTBOTTEN
Sätt ugnen på 180 grader och lägg bakplåtspapper i botten av en rund springform med löstagbar kant (22 cm i diameter). Du behöver inte smörja formen på kanterna eller använda bakplåtspapper på kanterna, att utesluta det ger dig rakare och finare kanter.
Värm på ägg och strösocker till en fingervarm temperatur i en liten kastrull och häll sen över i en bunke. Vispa vitt och pösigt med elvisp. Jag brukar vispa i min köksmaskin på medelhastighet i cirka 10 minuter.
Blanda bakpulver, vaniljsocker, mjölmix och potatismjöl i en bunke. Sikta i mjölblandningen i ägg- och sockersmeten lite i taget och rör försiktigt om med en slickepott tills du får en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 30-35 min. Gör ett stickpov för att säkerhetsställa att kakan är färdiggräddad.
Ta ut tårtbotten från ugnen och vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper. Låt kakan ligga kvar i formen tills den har svalnat (låt gärna stå över natt om du har möjlighet). Vänd sedan på formen och dra försiktigt med en spatel längs med sidorna för att lossa kakan från formen. Dela sedan i tre lika stora delar med en kniv eller med en tårtsåg.
RABARBERKOMPOTT
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda rabarber och socker i en ugnsform. Skär ett snitt i vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg både vaniljstången och fröna i ugnsformen ihop med rabarberna.
Baka i 175 grader i cirka 20 minuter, men rör runt ett par gånger under tiden. Häll över i en ren glasburk och förvara i kylen.
MASCARPONEFROSTING
Blanda alla ingredienser i en bunke och vispa tills du får en krämig konstinstens.
MONTERING
Skölj och rensa jordgubbarna.
Lägg första botten på en tallrik och bred på 1/3 av mascarponefrostingen. Lägg på rabarberkompotten och skivor av jordgubbar ovanför krämen. Lägg på nästa tårtbotten och upprepa processen. Dekorera den sista tårtbotten med frostning, och lägg sedan på färska jordgubbar strax innan servering.
TIPS!
Om du inte har lust att värma upp ägg och socker går det jättebra att skippa det momentet och bara vispa ägg och socker vitt och poröst som de är. Jag upplever däremot att det gör en stor skillnad och tårtbotten blir mer fluffig om man värmer upp ägg och socker först för att sedan vispa länge på medelhastighet, men det går bra även med den snabba varianten.
Tårtan får gärna förberedas dagen innan den ska serveras, så att smakerna sätter sig, men vänta gärna med dekorationen till samma dag som tårtan ska serveras. Jag brukar dela upp bakningen på 3 dagar: dag 1 bakar jag tårtbotten, dag 2 sätter jag ihop tårtan och dag 3 dekorerar jag och serverar tårtan.
Rabarberkompott kan förberedas innan och förvaras i kylen i upp till 1-2 veckor. Receptet ger mer än vad man behöver för tårtan, men det går bra att äta den t.ex med vaniljglass eller kvarg.
Det går bra att spackla tårtan med mascarponefrosting om man vill det, i det fallet får man dubbla receptet för frostingen.
Hur långt i förväg kan jag baka en glutenfri tårta till midsommar?
På samma sätt som du kan förbereda en traditionell tårta i förväg kan du även förbereda en glutenfri midsommartårta på förhand. Däremot bör tårtbotten bakas så nära midsommarafton som möjligt för att den ska behålla sin färskhet och konsistens. Att baka tårtbotten 1-2 dagar i förväg är inga problem. Se bara till så att tårtbotten förvaras i en lufttät förpackning eller täckt med plastfolie för att undvika att den torkar ut. Montering av tårtan kan göras dagen innan. Att göra det dagen innan midsommar gör bara att den blir saftigare. Dekoreringen av bär görs däremot med fördel samma dag som tårtan ska ätas eftersom bären kan avge vätska efter en viss tid efteråt. Planera din tid väl så att du kan njuta av en saftig och läcker glutenfri tårta till midsommar.
Vilka mjölsorter kan jag använda till en glutenfri midsommartårta?
En glutenfri tårta kan bakas med olika typer av glutenfria mjölsorter, såsom mandelmjöl, rismjöl, bovetemjöl eller majsmjöl. Andra ingredienser som ägg, socker, smör eller olja, samt glutenfria bindemedel som xantangummi eller fiberhusk, kan också användas i receptet. Denna tårta har bakats med en färdig glutenfri bakmix.
Vilka smaker och dekorationer kan jag ha i en glutenfri tårta?
Möjligheterna för smaker och dekorationer i en glutenfri midsommartårta är lika breda som för en vanlig tårta. Du kan välja bland olika fyllningar som bär, chokladkräm, vaniljkräm och färsk frukt. När det gäller dekorationer kan du använda färska blommor, bär, marsipan eller fondant.
Recensioner
Inga recensioner än. Bli den första att ge en recension!