Recept av Fannie Hellström
En festfin tårta med smak av vit choklad, salt karamell & mandel som är perfekt att förbereda ett par dagar innan. Tårtan går givetvis bra att dekorera efter önskemål.
+
Ingredienser:
½ burk Dulce de Leche/karamelliserad mjölk
2½ dl vispgrädde
1½ gelatinblad
1 tsk flingsalt
Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
2 äggvitor
½ dl strösocker
1 msk vetemjöl
Ingredienser:
200g vit choklad
2 gelatinblad
6 dl vispgrädde
Gör så här (Salted caramel pannacotta)
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Värm grädden i en kastrull, ta av den från plattan precis innan den börjar koka.
3. Rör ner hela burken Dulce de Leche och vispa tills den löst upp sig.
4. Rör ner gelatinbladen och rör tills de smält. Rör ner saltet. Smaka av och tillsätt mer salt om du föredrar mer smak av salt.
5. Häll pannacottan i en form som är ca 16-18 cm i diameter. Låt stå fryst ca 4 timmar, gärna över natten.
Gör så här (Mandelmarängbotten)
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Klä en form som är ca 16-18 cm med bakplåtspapper.
3. Vispa upp äggvitorna till ett fast skum och tillsätt lite strösocker i taget medans du fortsätter att vispa. Vispa tills du har en fin och glansig maräng.
4. Vänd ner mandelmjölet och vetemjölet i marängen med en slickepott.
5. Häll smeten i den bakplåtsklädda formen och grädda i i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
6. Låt kakan svalna helt.
Ta ut pannacottan ur frysen och stansa eller skär ut en cirkel som är ca 11 cm. I mitten stansar eller skär du ut ett hål på ca 5 cm. Gör samma sak med mandelmarängbotten och placera den ovanpå pannacottan och lägg in i frysen igen medans du gör den vita chokladmoussen.
Gör så här (Vit chokladmousse)
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Koka upp 2 dl av vispgrädden i en kastrull och smält gelatinbladen i den varma grädden.
4. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills du har en jämn chokladsmet.
5. Vispa resten av grädden (4 dl) löst med elvisp.
6. Blanda försiktigt ihop chokladsmeten med den vispade grädden.
1. Häll den vita chokladmoussesmeten i silikonformen.
2. Ta ut pannacottan och mandelbotten från frysen och tryck försiktigt ned den i moussesmeten med botten uppåt (då hamnar den neråt sedan när du tar ut den ur formen). Låt den ligga kant i kant med moussen, alltså tryck den inte för långt ned.
3. Frys in hela tårtan i minst 4 timmar, gärna över natten.
4. Ta ut den genomfrysta tårtan ur formen och låt tina i kylskåp ca 2-3 timmar innan servering.
5. Dekorera enligt dina önskemål! Jag har spritsat lite dulce de leche, dekorerat med rostad mandel, toffeebitar & oxalis.
Inga recensioner än. Bli den första att ge en recension!
Din epostadress kommer inte att visas.
En glaze med fantastisk glans och smak av hallon. Valrhona Inspiration hallon är en innovativ couverture som innehåller hallon, kakaosmör och...
Fortsätt läsaÄr du ute efter ett perfekt recept på midsommartårta? Då har du kommit rätt! Med midsommarfesten runt hörnet är det...
Fortsätt läsaDetta recept på glutenfri tårta till midsommartårta är det perfekta valet för de som önskar en tårta utan, eller behöver...
Fortsätt läsa1st Tårtbotten Lyckas lätt 60 Minuter Tårtbotten bakas efter bakformens storlek: 18 cm: 2 ägg ,1 tsk bakpulver, 1/4 tsk...
Fortsätt läsa