En snittkniv till bröd är ett oumbärligt redskap för att få de perfekta snitten på bröden när du ska baka. Snittkniven använder du för att snitta degen innan jäsning, på så sätt lyfter bröden högre och spricker på ett kontrollerat sätt. Dessutom blir snitten dekorativa mönster på brödskorpan.
Sortera
Sortera efter nyhet
Sortera efter mest sålda
Sortera efter lägsta pris
Sortera efter högsta pris
En viktig anledning varför man använder en snittkniv är att brödet ska spricka på ett kontrollerat sätt, alltså där man vill ha sprickorna och för att brödet i sin jäsningsprocess ska få lyfta och bli högre. Ett bröd som inte är snittat riskerar att bli platt, mer kompakt och dessutom spricka på oönskade ställen. Med en snittkniv ökar chansen för ett godare bröd!
Så fort du har skaffat dig en snittkniv och ska snitta din deg är det några saker som kan vara bra att tänka på för att få ett så bra resultat som möjligt. Det första är hur degen känns. Degens konsistens har stor betydelse för hur snittningen blir. En deg med mindre vätska är lättare att snitta och det är också en stor fördel om du kan forma degen hårt så att den får en bra ytspänning. Mjöla ytan på degen för att lättare kunna se hur och var du lägger dina snitt. Efter gräddningen i ugnen får de också en fin struktur. Mönstret på din deg är helt valfritt och endast fantasin sätter gränser. Prova att snitta degen på olika sätt och jämför resultaten, Beroende på snittdjupet så får du olika mönster efter gräddningen. Något som också är viktigt är att bladen på din snittkniv är riktigt vassa, annars kan det bli svårt att få till de precisa snitten på din deg. Lycka till med brödbaket!