Panettone härstammar från Italien och serveras i de flesta italienska hemmen under julen men säljs också numera världen över och bakas även i många hem utanför Italiens gränser. Denna söta kaka sägs ha kommit till som ett resultat av en hastig ersättning till en misslyckad kaka på en viktig middag, bakad av en ung kökspojke vid namn Toni. Toni kom över ingredienserna mjöl, smör, ägg och torkad frukt i skafferiet och det söta brödet fick namnet Pan de Toni, för att sedan bli Panettone.
Denna populära kaka är inte särskilt svårt att göra. Däremot är det ett par moment som kräver lite tid. En lyckad panettone ger en saftig och luftig kaka som definitivt är värd lite avsatt tid. Kakan bakas i regel under två dagar, första dagen då fördegen sätts och som sedan får vila under natten och under nästa dag blandas den med själva bortgörningen.
Panettone bakas i särskilda formar, så kallade Panettone-formar. Dessa formar är höga som cylindrar och ger en praktfull hög form på kakan. Det funkar även att baka kakan i en rund, liten men hög form. Det första är dock att föredra. Välj bland olika storlekar på panettone-formar här.
Alla goda ting kräver sin tid. För att lyckas med denna julkaka behöver du förutom tid och tålamod också ett bra recept. Följ med fördel ett recept som anger ingredienserna i volym och som du kan mäta med en köksvåg där hemma. Att använda en konverteringstabell fån Internet går givetvis också bra för att få fram måtten i volym. Här hittar du ett recept på panettone.
Kakan är klar när den når en innertemperatur på 85 grader. Därför är en kökstermometer bra att ha hemma när du ska baka denna kaka.
Genom att hänga kakan upp och ner efter färdiggräddandet behåller kakan sin ståtliga form och kakan undviker att kollapsa. Häng kakan upp-och-ner genom att sticka i metallspett i botten av kakan och häng den sedan mellan exempelvis stödet mellan stolsbenen på två stolar eller mellan två kastruller.
Är du ute efter ett färdigt set med metallspett, Panettone-formar & smaksättning hittar du det här.
Lycka till!