Att göra sin egna hemmagjorda glass är inte bara roligt och enkelt, utan ger dig också möjlighet att skapa dina egna smaker! Det finns oändliga möjligheter att utforska när det gäller smaksättning av glass och toppings, bara din fantasi sätter gränserna. Glass är en minst sagt mångsidig efterrätt som passar perfekt för alla typer av tillfällen, från barnkalas till finare middagar – antingen som glasstårta eller som kalla mumsbitar. Men hur gör man då hemmagjord glass? Låt oss kika lite närmare på det här nedan.
Så hur gör man då hemmagjord glass? Att göra glass från grunden och utan glassmaskin kan verka utmanande men faktum är att det är en väldigt enkel process. Det finns lite olika sätt att göra denna svalkande dessert på. Ett bra grundrecept på hemmagjord glass, och som dessutom är extremt enkelt, görs med enbart två ingredienser. Ja, du hörde rätt! Du kan också göra glass utan kondenserad mjölk. Båda är lika enkla att göra och instruktionerna för respektive tillvägagångssätt finner du här nedan.
Hemmagjord glass på kondenserad mjölk är det mest förekommande tillvägagångssättet för att göra egen glass.
Du behöver:
400g kondencerad mjölk
5dl vispgrädde
Instruktioner:
1. Vispa grädden till en lagom konsistens, varken för hårt eller för löst. En bra riktlinje att gå efter är att vispa grädden tills den bildar mjuka toppar.
2. Tillsätt den kondenserade mjölken och vispa tills smeten har gått ihop.
3. Häll över i en bunke eller i någon annan behållare som rymmer minst 1,5l. En klassisk brödform brukar funka ypperligt eller en vanlig plastbunke för den delen. Glassen behöver sedan stå i frysen i minst 6 timmar innan servering. Enkelt va?!
Tips! Ta ut behållaren ett par gånger under frysningsprocessen och rör om ordentligt för att undvika att iskristaller bildas. Upprepa processen tills glassen är färdig.
Ett annat tillvägagångssätt för att göra hemmagjord glass på är varianten utan kondenserad mjölk. Hemmagjord glass på detta sättet görs med grädde, ägg, socker och gärna lite vanilj.
Du behöver:
6dl vispgrädde
4st ägg
1dl strösocker
1tsk vaniljpulver (eller dubbelt så mycket vaniljsocker)
Instruktioner:
1. Vispa grädden mjukt, tills den bildar mjuka toppar.
2. Vispa ägg, socker och vaniljpulver luftigt i en annan bunke tills smeten börjar ljusna.
3. Tillsätt den vispade grädden och vispa på låg hastighet tills smeten har blandats.
4. Häll över blandingen i en bunke eller i annan behållare som rymmer minst 1,5l.
Tips! Ta ut behållaren ett par gånger under frysningsprocessen och rör om ordentligt för att undvika att iskristaller bildas. Upprepa processen tills glassen är färdig.
Följ gärna @bakecake.se på Instagram för mer tips, videos och annat gällande bakning!
Glass går givetvis också att smaksätta på en mängd olika vis och det är nu dags för fantasin att kicka igång! Ofta finns det dessutom olika preferenser i en familj när det kommer till just smaken på glass. Det bästa med att utgå från ett grundrecept är att du kan dela upp den om du vill och smaksätta varje del med olika smaker om du så vill. Vi har listat olika smaker du kan smaksätta en hemgjord glass med här nedan.
Dessa smaker kan givetvis också kombineras på olika sätt för att skapa spännande och unika smakkombinationer. Var inte rädd för att experimentera och hitta just din favorit!
Smaken är viktig men är inte allt – vi äter nämligen även med ögonen! Upplägget vid servering av hemgjord glass går att göra lite festligare med hjälp av fina formar. I vår webshop hittar du en mängd av silikonformar som går bra att använda i frysen vilket också ger dig fina upplägg och former på glassen vid servering. Lite roligare att använda sig av vid en middagsbjudning för lite finare upplägg än att bara använda en avlång form eller bunke! Spana in alla våra formar som du kan använda till glasstillverkning här.