Candy melts, eller deco melts, påminner om chokladknappar, och används till bakning och dekorering. Candy melts är gjorda för att just smältas och finns i en uppsjö av färger och också smaker. Några vanligt förekommande användningsområden är att doppa cake pops och cakesicles & glass i deco melts men den kan också användas för att göra droppeffekt på så kallad drip cakes och liknande och kan också användas för att gjuta praliner och chokladskal. Dessa knappar funkar med både silikonformar och övriga pralinformar.
Huvudingrediensen i candymelts är socker och olja. Oljan hjälper knapparna att brytas ner vid uppvärmning. Deco melts innehåller ingen kakao och räknas därför inte som choklad. Däremot finns deco melts smaksatt med olika smaker, annars är den karakterisiska smaken främst vanilj.
Candy melts kan du smälta antingen direkt i mikrovågsugnen alternativt över vattenbad. Det är också väldigt smidigt att smälta dessa knappar i en så kallad elektrisk smältskål. Det är också att föredra om du exempelvis jobbar i ett kallt eller fuktigt rum eftersom denna elektriska smältskål då håller rätt temperatur oavsett miljön.
Vill du göra dropp-effekt på tårtor och liknande fungerar candymelts jättebra till detta ändamål. Du kan behöva tunna ut den lite och det kan du enkelt göra med shortening. Detta tillsätter du efter att knapparna har smälts. Mängden beror på hur mycket du har smält och vad ditt ändamål är. Det bästa är att tillsätta lite i taget tills du har uppnåt önskad konsistens. Samma princip gäller också om du vill doppa cakepops eller cakesicles i candymelts.
Det går också bra att i nödfall använda neutral olja. Tänk bara på att de flesta matoljor är flytande i rumstemperatur vilket gör att de smälta knapparna möjligtvis inte hårdnar enligt önskemål. Genom att tillsätta olja får du däremot helt klart en tunnare candymelts att arbeta med! Ett alternativ kan vara att tillsätta kokosolja eftersom den har en lägre smälttemperatur än de mest förekommande matoljorna. Viktigt är också givetvis att tänka på att chokladen också då får en liten smakton av kokos.
Upplever du att din deco melts är för tjock i konsistensen för ditt ändamål kan det dels bero på temperaturen men också luftfuktighet och den övergripande färskheten hos dessa. Kontrollera därför gärna hållbarhetsdatumet på förpackningen. Vill du tunna ut din candy melts kan du enkelt göra det genom att exempelvis tillsätta shortening till önskad konsistens.
Deco melts finns tillgängliga i en uppsjö av färger. Du kan dels förstärka färgen men också färga vit candy melts med önskad färg. Vi rekommenderar oljebaserade livsmedelsfärger eftersom livsmedelsfärger innhehållande vatten gör att den skär sig och blir grå och matt. Spana in dessa chokladfärger som passar utmärkt att använda.
Önskar du använda något annat istället för candymelts så skulle vi säga choklad som går att temperera. Vill du kunna färga chokladen är vit choklad att föredra. Då kan du använda oljebaserade hushållsfärger. Spana in dessa här.
Beroende på vad du gör tar det normalt allt från 5-60 minuter. Mindre bakprojekt, såsom att ringla candy melts på kakor tar normalt 10-20 minuter i kylen. Större bakprojekt tar naturligtvis längre tid.
Mer inspiration till vad du kan använda candymelts till hittar du här.