Recept av Fannie Hellström
Hjärtformade moussebakelser som får vem som helst på fall! Dessa moussebakelser passar vilket tillfälle som helst och inte minst till Alla Hjärtans Dag.
Ingredienser:
50g smör
1 ägg
1 dl strösocker
½ dl vetemjöl
2 msk kakao
½ tsk vaniljsocker
Ströbröd
Apelsinmarmelad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en liten kastrull och låt svalna.
3. Vispa ägget och strösockret vitt och pösigt med elvisp.
4. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker i en annan bunke och sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt till sist det smälta smöret.
5. Häll smeten i en smord och bröad form som är ca Ø15 cm.
6. Grädda i ca 20 minuter. Precis när kakan inte är vobblig i mitten längre är kakan klar.
7. Låt kakan svalna helt.
8. Stansa ut runda bitar av kakan som är ca Ø2 cm. Bred ett tunt lager apelsinmarmelad på varje kakbit och ställ in i frysen medan du gör den vita chokladmoussen.
9. Det som blir över av kakan kan du smula i mindre bitar och använda som dekoration sen.
Ingredienser:
150g vit choklad
1½ gelatinblad
4½ dl vispgrädde
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Koka upp ¾ dl av vispgrädden i en liten kastrull och smält sedan gelatinbladet i den varma grädden.
4. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills du har en jämn smet.
5. Vispa resten av grädden (3¼ dl) löst med elvisp.
6. Blanda försiktigt ihop chokladsmeten med den vispade grädden.
7. Fördela moussesmeten jämt i silikonformarna (jag har använt denna: Hjärtformad silikonform), lämna ca 1-1½ cm till kanten. Ta ut de frysta chokladkakorna med apelsinmarmelad och tryck i en i varje form med botten uppåt.
8. Frys över natten
Ingredienser:
4 gelatinblad
1 dl strösocker
1 dl saft från lime
30g glukossirap
120g vit choklad
Rosa gelfärg
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 10 minuter.
2. Hacka den vita chokladen och lägg i en hög bunke.
3. Häll limesaft, glukossirap och strösocker i en kastrull och koka upp tills sockret är upplöst och inga sockerkristaller finns kvar.
4. Häll den varma blandningen över chokladen och låt den smälta samman med saften. Tillsätt gelatinbladen och lite rosa gelfärg.
5. Kör med stavmixer för att få glazen jämn och fin, försök att inte få för mycket luftbubblor i – håll mixern under ytan för att undvika det.
6. Låt glazen svalna till en temperatur mellan 33-35 grader.
7. När rätt temperatur är nådd, ta fram de genomfrusna bakelserna och placera dem på något smalt, jag anväder snapsglas eller något annat som gör att kanterna på bakelserna står fritt och glazen kan rinna ner.
8. Häll glazen över de frysta bakelserna.
9. Dekorera med det du önskar!
Utstickare Cirklar 9st
FunCakes Strössel Hjärtan
FunCakes nonpareils Lots of Love
Mousseform Silikonform Hjärtan
Rosa Pastafärg
-♥-