Varje bakad kaka förtjänar sin smakfulla dekoration, eller hur? En tårta kan exempelvis dekoreras med frosting, smörkräm och grädde. För att bara nämna några. Om du vill skapa en fantastisk design som både är behaglig för ögon och smaklökar, kan smörkräm tyckas vara det bästa alternativet.
Att dekorera en tårta med smörkräm blir både snyggt och gott samtidigt som en smörkräm ger oändligt med valmöjligheter. På samma sätt som en kaka är värd sin utsmyckning, förtjänar själva dekorationen sin rätta komposition. Att få till den där perfekta smörkrämen betyder inte nödvändigtvis att man måste besitta den mest komplexa kunskapen inom ämnet (jaa, smörkräm är ett ämne för sig!) men det finns vissa punkter som är bra att känna till. Nedan har vi samlat 6 st handfasta tips för den perfekta smörkrämen.
En perfekt sammansatt smörkräm för spritsning kräver sin perfekta sammansättning. Inte för lös men inte heller för hård.
En smörkräm passar perfekt som fyllning och som dekoration till bakverk och tårtor. Det finns olika sorters smörkräm men i regel byggs en smörkräm upp av smör, socker och ägg som vispas tills den blir slät och fluffig. Det låter kanske enkelt, men för att få krämen sådär perfekt är det bra att känna till de olika konsistenserna i smörkräm och hur var och en görs. En smörkräms konsistens brukar delas in i fast, medelfast och tunn.
Fast konsistens
En smörkräm med fast, eller tjock, konsistens används för att skapa detaljerade dekorationer på bakverk. Några vanliga dekorer som används med denna variant är exempelvis blommor, ofta rosor, eller andra liknande detaljerade dekorationer. Konsistensen måste med andra ord vara tillräckligt fast för att ornamenten ska bestå och för att formen ska bibehållas.
Medelfast konsistens
En medelfast konsistens är lite mjukare än den fasta. En mängd vätska tillsätts vanligtvis i en smörkräm med fast konsistens för att uppnå denna fasthet på denna kräm. Strukturen på en medelfast smörkräm ska vara tillräckligt mjuk för att lätt kunna spridas ut på tårtans yta men samtidigt tillräckligt fast för att tårtan ska bli stadig och stabil. Denna konsistens på smörkräm används främst som fyllning och för att täcka en tårta men passar också att använda för att göra enklare mönster och smådekorationer.
Tunn konsistens
Den tunna konsistensen på smörkräm används ofta som frosting och glasyr till exempelvis cupcakes och tårtor men även som bas innan tårtan täcks med exempelvis fondant. En tunn smörkräm kan också användas för att dekorera en tårta med skrift samt för att rita små detaljer så som löv. Denna konsistens kan uppnås genom att addera en önskvärd mängd vätska till den fasta smörkrämen.
1. Välj rätt socker
Sockret bidrar till en smörkräms tjockhet vilket gör att valet av socker därför spelar en viktig roll för att uppnå rätt textur och tjocklek. Ett finmalet socker är att föredra för att undvika en grövre konsistens som annars kan uppstå. Florsocker funkar utmärkt och bör siktas i för en luftigare och porösare kräm.
2. Konsten att vispa
Att ha tålamod skulle vi säga är en nödvändig egenskap att besitta, iallafall under en perfekt smörkräms uppkomst. Tålamodet kommer väl till pass när man börjar själva vispandet. För att blanda ingredienserna räcker det att börja vispa på låg hastighet. När sockret är tillsatt ökar man hastigheten och vispar på medelhög hastighet fram tills det att blandningen börjar ändra färg. När blandningen har ändrat färg ökar du hastigheten och vispar kraftigt tills du har uppnått den tjocklek och fluffighet som du önskar. Det bör ta cirka 4-5 minuter.
Smörkrämen ska vara jämn och smälta sådär härligt i munnen så här kan man lämpligen smaka på krämen. Undvik hur som helst att övervispa blandningen eftersom det kan förstöra strukturen på smörkrämen.
3. Justera sötman gradvis
Sötman i smörkrämen kan justeras efter önskemål. Detta bör däremot göras på rätt sätt. Tillsättningen av socker bör göras lite i taget och under ett kontrollerat vispande. Det är också av stor betydelse att sila sockret innan det adderas till blandningen.
4. Var försiktig med vad du tillsätter till smörkrämen
Färg- och smaksättning kan användas för att göra smörkrämen till det där lilla extra. Detta bör emellertid göras med försiktighet eftersom det kan påverka smörkrämens konsistens och resultat. Framförallt om smörkrämen ska användas till spritsning. Undvik därför att använda substanser som gör krämen vattnig. Ett alternativ är att använda smaker och färger med kraftfulla extrakt, som till exempel pastafärg. Sylt kan du också prova att använda.
5. Avsätt tid för att låta färgen sätta sig
Om du vill färgsätta smörkrämen bör du låta krämen vila i minst 3-4 minuter från det att färgen har tillsatts. Vissa färger behöver tid på sig att fördjupas och kom ihåg att det är lättare att göra en färg mörkare än att göra den ljusare.
6. Överväg noga mängden smörkräm du gör
Oavsett om du gör ett enda bakverk eller ett flertal av dem så se till att förbered rätt mängd smörkräm med en gång eftersom det kan vara svårt att återskapa och upprätthålla exakt samma konsistens på smörkrämen. För att inte tala om att återskapa färgerna på smörkrämen.
—
Avslutningsvis
Det finns en logik bakom uttrycket “övning ger färdighet” och när man gör en smörkräm får man prova sig fram helt enkelt. Vill man gå en enklare väg finns det färdiga bakmixer att använda. Det funkar precis lika bra. Det man ska tänka på då är att man använder rumstempererade ingredienser. Här kan du spana in våra färdiga bakmixer inklusive bakmix för smörkräm. Att göra en egen smörkräm från scratch är inte bara kul och en lyckad smörkräm genererar garanterat en härlig känsla av prestation. Oavsett vilket du väljer så lägg råden på minnet och ha kul! Och kom ihåg; every accomplishment starts with the decision to try 🙂
Hur länge håller en smörkräm? Med korrekt förvaring håller en smörkräm lite drygt en vecka i kylen och kan därför även göras i förväg. För att smörkrämen ska bibehålla sin fräschhet kan du lämpligen lägga den i ett lufttätt kärl i kylskåpet.
-♥-