En tårtstencil är i själva verket av samma typ som konstnärer använder när de utför en viss typ av konst. Den största skillnaden är att tårtstencilen är gjord av livsmedelssäkert material. Dessutom är den inte lika massiv. Tårtstenciler finns i olika utföranden och material vilket innebär att du enkelt kan hitta något som passar just dig och ditt ändamål.
Det går att använda tårtstenciler till olika typer av tårtor. De kanske mest vanliga är tårtor som är täckta med fondant och även tårtor täckta med smörkräm. Att använda stenciler på tårtor som är täckta med sockerpasta är förhållandevis lätt. Då använder man i regel kristyr till stencilen.
Tårtstencil
Offset spatel
Tårtskrapa
Nålar eller tandpetare
Roterande tårtfat
Royal Icing (eller egengjord kristyr)
Livsmedelsfärger
Shortening
1. Börja med att täcka tårtan med fondant eller marsipan och låt den sedan sätta sig tills fondanten är helt torr. På detta sättet ser du till att tårtans yta inte blir bucklig när du sedan ska dekorera med stencilen.
2. Förbered sedan royal icing till önskad konsistens, om möjligt ska den vara tjock samtidigt som den även behöver vara tillräckligt bredbar. Du kan också färglägga din kristyr utifrån eventuellt tema. Det kan du göra med gelfärger.
3. När kristyren är klar är det dags att applicera lite shortening på den yta som kommer att genomgå själva stencileringsprocessen. Det kan du göra med fingrarna eller med en pensel.
4. Placera tårtstencilen på tårtan. Se till så att den placeras korrekt, utan några vridningar eller stötar.
5. Fäst tårtstencilen med nålar alternativt med tandpetare.
6. Stryk över tårtschablonen med en fondantsmoother / fondanutjämnare. På så vis fastnar stencilen bättre på tårtans yta.
7. Använd spateln och applicera din royal icing. Se till att täcka alla springor. För att ta bort överflödig kristyr från stencilens yta kan du använda en tårtskrapa.
8. Ta slutligen bort nålarna eller tandpetarna och lyft försiktigt bort tårtschablonen från tårtan.
I de fall stencilen inte täcker hela vägen runt om eller det parti på tårtan du önskar dekorera måste du låta den första appliceringen torka helt innan du fortsätter med nästa sekvens. På så vis undviker du fläckar och att mönstret från den tidigare appliceringen förstörs.
Många använder också tårtstenciler ihop med smörkräm. Då stryker man helt enkelt på smörkräm på samma sätt som med kristyren. Viktigt att tänka på är att låta smörkrämen som har använts till att täcka tårtan med först få sätta sig så att den är kyld och stadig innan appliceringen av smörkrämen med stencilen görs. Följ samma procedur ovan, men byt ut royal icing / kristyr mot smörkräm istället och uteslut shortening. Smörkräm kan du på samma sätt färga med gelfärger eller de fina livsmedelsfärgerna från exempelvis Colour Mill
För att försäkra dig om att finishen på din tårta blir så bra som möjligt och som du önskar behöver du tänka på följande när du använder tårtstenciler på din tårta:
Vill du inte spackla med varken royal icing eller smörkräm kan du helt enkelt applicera ätbar färg direkt på stencilen så som exempelvis dust-, pulver- och metallfärger eller andra ätbara produkter så som lustre färger och airbrush. För mindre områden appliceras dessa enklast med en pensel av god kvalitet.
Visste du att du även kan använda tårtstenciler till kakor? Det blir jättesnyggt och kan göras direkt på kakan med kristyr eller ovanpå fondant eller marsipan. Du kan också utesluta kristyr helt och hållet och låta mönstret på fondanten tala för sig självt. Nedan finner du ett grundrecept på mördegskakor som är perfekt att använda som bas till kakor som ska dekoreras med stenciler.
Kavla ut fondant eller marsipan och stansa sedan ut en form som blir själva “täcket” till kakan. Det kan du göra med samma kakmått som du har använt till själva kakan. Placera sedan tårtstencilen på det utskurna täcket och bred försiktigt ut glasyren över den. Avlägsna överskottet genom att skrapa med en spatula på ovansidan av stencilen innan du lyfter bort den.
Kavla ut fondant eller marsipan och placera stencilen ovanpå för att sedan kavla lite lätt ovanpå stencilen med en vanlig kavel alternativt en fondantkavel så får du ett fantastiskt mönster utan glasyr! Stansa sedan ut en form med utstickare, exempelvis med samma utstickare som du har använt till att stansa ut själva kakan med.
Börja långsamt
Det är viktigt att du väljer en tårtstencil som matchar din skicklighetsnivå. Om du till exempel är nybörjare, gå gärna efter något som har minimala detaljer och lite större håligheter. Så fort du känner dig någorlunda bekant med processen kan du välja lite mer komplicerade tårtschabloner.
Flexibilitet är ett måste
När du använder tårtschabloner till tårta behöver du arbeta flexibelt. Använd därför gärna tårtschabloner som är böjliga och tunna så att de enkelt formar sig efter tårtans form.
Välj återanvändbara tårtschabloner
När du väljer tårtstenciler är det en bra idé att välja återanvändbara alternativ. Du kan till exempel ha en som är gjord av tunn plast. Detta eftersom du kommer att vilja rengöra tårtschablonerna efter användning. Med andra ord rekommenderar vi inte kartong- och pappersalternativen.
Att använda tårtstenciler är med andra ord inte så svårt som det kanske verkar. Det är ett enkelt sätt att dekorera tårtan med och samtidigt uppnå en vacker och pampig effekt. Har du aldrig tidigare använt stenciler är stenciler med mindre detaljer att föredra. Sen är det bara att prova sig fram! Det kan också vara smart att prova på en bit utkavlad fondant innan den slutgiltiga dekoreringen på själva tårtan görs. Spana in våra magiska stenciler här nedan.